Med hjälp av artificiell intelligens (AI) och välfärdsteknik kan övervakning och uppföljning av patienters hälsa förbättras. Patienter i avlägsna områden kan nu få vård utan att behöva resa långa sträckor. Kontiki-projektet bidrar till att förändra vården i Sverige och Norge.

Författare: Liv Randi Lindseth. Denna artikel publicerades först på interreg.no.

I Kontiki-projektet är övervakning och uppföljning av patienter på landsbygden – även kallat self-monotoring – ett av de delprojekt som har fått finansiering från Interreg Sverige-Norge.

Hälsokrisen på avstånd

På landsbygden i Sverige och Norge bor tusentals människor långt från närmaste sjukhus. Samtidigt växer antalet äldre och sjuka som behöver regelbunden medicinsk uppföljning. Hjärtsvikt och andra kroniska sjukdomar ökar, samtidigt som sjukvårdens resurser är ansträngda till bristningsgränsen på grund av personalbrist och en åldrande befolkning. Resultatet? Långa väntetider för patienter som ofta är beroende av uppföljning på sjukhus långt bort.

Men en ny våg av innovation håller på att förändra denna verklighet.

Finn Samuelsen är docent vid Høgskolen i Østfold och norsk projektledare för Kontiki-projektet. Foto: Högskolan i Østfold

Målet är att patienter med kroniska sjukdomar som hjärtsvikt ska känna sig tryggare och kunna få snabb och målinriktad behandling”, säger Finn Samuelsen. Han är docent vid Høgskolen i Østfold och norsk projektledare för Kontiki-projektet. .

Ett äldre par övervakar sin hälsa med hjälp av en surfplatta och smartklocka i sitt hem. Bilden är AI-genererad.
Ett äldre par övervakar sin hälsa med hjälp av en surfplatta och smartklocka i sitt hem. Bilden är AI-genererad.

AI räddar liv – och sparar tid

Artificiell intelligens hjälper till att lära sig patientens symtom och tillstånd över tid. När något förändras kan patienten få en varning om att det är dags att söka medicinsk hjälp, och patienten kan få den rådgivning som behövs. För äldre och sköra patienter, som ofta har svårt att ta sig till sjukhuset, innebär detta en stor förändring. Det innebär färre onödiga sjukhusbesök och bättre resursutnyttjande inom sjukvården.

Artificiell intelligens har potential att upptäcka, diagnostisera, förutsäga och i många fall förhindra försämring av kroniska tillstånd, men vårdpersonal måste också följa upp patienter eller användare, förklarar Samuelsen.

Illustration av Suss Willén

Projekt Kontiki: Hälsa för alla, oavsett var du bor

Interreg Sverige-Norge-projektet Kontiki har satt upp ett ambitiöst mål: Att göra vården mer rättvis och precis med hjälp av AI. Målet är tydligt – patienter ska ha lika tillgång till vård, oavsett var de bor eller vem de är. Tekniken kommer att förbättra patientsäkerheten genom att ge mer exakta diagnoser och samtidigt avlasta vårdpersonalen så att deras tid och resurser kan användas mer effektivt.

Med den här tekniken kan framtidens sjukvårdstjänster bli lika tillgängliga på landsbygden som i storstäderna. Det handlar om mer än bara teknik – det handlar om att ge människor självförtroende och kontroll över sin egen hälsa.

Mer information om projektet och publikationer finns här: Kontiki – Artificiell intelligens (AI) som beslutsstöd för patienter och hälso- och sjukvård – Institutionen för omvårdnad, hälsa och bioteknik (hiof.no)

Partners i projektet

Högskolan i Østfold

Högskolan i Borås

Revolutionerande sjukvård på landsbygden: Digital teknik ger bättre behandling för äldre och sjuka

Eldre-mann-overvaker-egen-helse-hjemme-KI-generert

Välkommen till

Interreg Sverige-Norge

Vår nya hemsida är under konstruktion!

Under tiden kan du besöka Interreg Sverige–Norge för tidigare period (2014–2020) via knappen nedan.