Med hjälp av AI, digitala kartor och hållbara koncept för design, arkitektur och utomhuskonst ska Interreg-projektet Design, arkitektur och utomhuskonst vitalisera gränsregionen mellan Norge och Sverige. Teknik och kreativitet ska användas för att skapa unika upplevelser som både stärker näringslivet och lockar fler besökare till området. Målet är att ge regionen ett lyft och skapa lösningar som kan inspirera besökare från olika länder och regioner.

Ett kreativt laboratorium för framtiden

Gränsregionen mellan Norge och Sverige har länge varit känd för sitt rika kulturliv. Nu tar den på sig en ny roll som ett ”laboratorium” för kreativ och hållbar utveckling. Interreg Sverige-Norge-projektet Design, arkitektur och utomhuskonst för samman aktörer från båda sidor av gränsen för att lösa gemensamma utmaningar och öka regionens attraktionskraft inom detta område.

Målgruppen för projektet är företag inom konst, design, arkitektur och utomhuskonst samt turister med intresse för dessa områden, hållbarhet och kultur.

Ninni Aarhus Tranum är projektledare på uppdrag av Akershus Reiselivsråd och Visit Greater Oslo. I Norge är partnerna destinationer i fylkena Innlandet och Østfold.

Ninni Aarhus Tranum, som leder Visit Romerike och norsk projektledare för Interreg-projektet Design, arkitektur och utekunst. Foto: Vibeke Glosli

”Vi vill göra den här regionen till en ledstjärna för hur kreativitet och teknik kan driva hållbar utveckling”, säger Ninni Aarhus Tranum, vd för Visit Romerike och norsk projektledare för Interreg-projektet Design, arkitektur och utekonst.

Utmaningar som kräver samarbete

Regionen står inför ett antal utmaningar: Det saknas en enhetlig samverkansstruktur, digitala lösningar för upplevelsekommunikation används i liten utsträckning och det finns få exempel på innovativa tekniker som Augmented Reality (AR). AR är en teknik som kombinerar den fysiska världen med digitala element. Dessutom finns det ett behov av bättre hållbar mobilitet och tydligare profilerade besökskoncept för att locka fler besökare.

Lösningen på problemet? Ett gränslöst samarbete som drar nytta av regionens kreativa styrkor och tekniska möjligheter.

Studieresa hösten 2024 – The Plus och Magnor Glasbruk. Från vänster: Linnea Gelland, Anna Parrow, Ylva Gustafsson, Lisette Boman, Kirsten Bonnen Rask och Denise Hauser. Foto: Charlotte Hansen Charlotte Hansen

Från studiebesök till digital innovation

Projektet är indelat i tre faser, var och en med en tydlig strategi:

1 – Inspiration och nätverkande

Som en del av den första fasen har deltagarna redan besökt banbrytande projekt som The Plus i Norge och innovativ arkitektur och konst i Stockholm. Dessa studiebesök har möjliggjort erfarenhetsutbyte, nätverkande och lagt grunden för ett starkare samarbete.

2 – Digitalisering och teknik

I fas två arbetar man med att hitta bra lösningar för att göra utomhuskonst och konstutställningar mer interaktiva och tillgängliga, även utanför ”öppettider” och på platser utan värd. Projektet strävar efter att hitta lösningar som gör upplevelsen enkel och tillgänglig. Ett exempel är skapandet av en digital karta i samarbete med Svensk Form i Värmland. Den ger besökarna en överblick över regionens sevärdheter. Det här är något som projektet kommer att fortsätta arbeta med för att hitta de bästa lösningarna.

3 – Kompetensutveckling och marknadsföring

I den tredje fasen har intressenterna fått ny kunskap om digital marknadsföring, storytelling, AI och hållbar turism genom flera kurser och kampanjer. Samarbete med transportoperatörer har också bidragit till ökad användning av kollektivtrafik bland besökare.

Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Ninni Aarhus Tranum

En gränsregion som inspirerar

Projektet vänder sig till små och medelstora företag inom design, arkitektur och utomhuskonst. Syftet är att ge dessa organisationer de verktyg de behöver för att stärka sin konkurrenskraft och attrahera både lokala och internationella besökare.

På lång sikt vill projektet göra gränsregionen attraktiv för den här typen av besöksnäring och hållbar utveckling. Med kreativa lösningar, starkare nätverk och innovativ teknik ska regionen bli ett föredöme att följa – långt utanför Norges och Sveriges gränser.

– Interreg-projektet visar att samarbete över gränserna är nyckeln till att lösa gemensamma utmaningar. Regionen mellan Norge och Sverige har nu alla förutsättningar att bli ett kraftcentrum för kreativitet och hållbarhet”, säger projektledaren Ninni Aarhus Tranum.

Artipelag – Konst möter natur – Stockholm. Foto: Ninni Aarhus Tranum

Läs mer om prosjektet i vår projektbank. Läs också: Använda design, arkitektur och utomhuskonst för att öka reslusten

Författare: Liv Randi Lindseth
Denna artikel publicerades först på interreg.no
. I denna version är artikeln kortad ner.

Gränslös kreativitet: Hur Norge och Sverige bygger framtidens upplevelseregion inom design, arkitektur och utomhuskonst

Välkommen till

Interreg Sverige-Norge

Vår nya hemsida är under konstruktion!

Under tiden kan du besöka Interreg Sverige–Norge för tidigare period (2014–2020) via knappen nedan.